Атрофия на демокрацията - проблемът с доверието в институциите и

...
 Атрофия на демокрацията - проблемът с доверието в институциите и
Коментари Харесай

Вихър Георгиев: Въпрос на време е да се намерят интструменти за изключване от евроинтеграцията

  " Атрофия на демокрацията " - казусът с доверието в институциите и медиите по Индексът на Economist Intelligence Unit - от правна точка на диалога на Ирина Недева с Вихър Георгиев от Софийския университет.

Някои политици употребяват принадлежности, които могат да ерозират демокрацията. Такива трендове има в цяла централа и Източна Европа, означи Георгиев.

Има трендове, които са световни. Виждаме и протичащото се в Съединени американски щати. Има и влияние от външни играчи, които виждат демокрацията като нещо рисково, което пречи на техния модел.

Русия доста ясно е декларирала своята ценностна ориентировка и не е сама в това. Китай също е много деен в Централа и Източна Европа. Движения в Западна Европа също пеят една и съща ария. Русия не е единствена и не можем да обясняваме всичко с Русия.

Популизмът е тактика на елитите. Само аз показвам мволята на народа, несъгласните с мен са врагове на народа.  Тук влиза и възгледът за ентическата непорочност, сподели още Вихър Георгиев.

Той означи още, че към половината българи въобще не употребяват интернет, не употребяват и нови медии. Разчитат на радиото, малкия екран и вестниците.

Доверието е единствено един аспект на използването на медиите. Това, че нямаш доверие в медиите, не значи, че не ти влияят. Очевидно в някои от страната влияят в посоката, че има единствено едно вярно решение и всеки, който не есъгласен, е зложелател на народа, акцентира Георгиев.

 Ако страните от Централна и Източна Европа не престават да задълбочават проблемите на правосъсието, е въпрос на време да се обезсмисли тяхното присъединяване в интеграционния развой, най-малко в техсния кръг. В момента върви доста деликатен прочит на това кой би трябвало да участав в по-нататъшната интеграция, сподели Георгиев.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР